Goede ideeën om champagne cadeau te doen

Champagne is wereldwijd een hele bekende wijn, maar wat zijn nou goede redenen om champagne cadeau te doen? Want wat is champagne precies en wanneer kan je hem het beste schenken? 

De geschiedenis van champagne

Champagne is een wijn die volledig geproduceerd wordt in de champagnestreek. Ook kent deze wijn een hele rijke historie. De Romeinen brachten namelijk al de wijnbouw naar Frankrijk en de naam van de champagnestreek komt van het woord ‘Campania’. Na de val van het Romeinse rijk namen de monniken het verbouwen van deze wijn over. In 1662 ontdekte de Engelse wetenschapper Christopher Merrit dat de wijn ook bruisend gemaakt kon worden door er suiker aan toe te voegen. Toch bleven de flessen helaas exploderen en toen ging Dom Pérignon aan de slag met de tweede gisting. Al snel werd het ijzerdraadje over de kurk uitgevonden om de wijn onder druk te houden. In het begin van de 18e eeuw werd de champagne steeds populairder en kwamen de eerste champagnehuizen. Allemaal kregen ze hun eigen verhaal en geschiedenis en we kennen er nog steeds een aantal zoals Moët et Chandon, Ruinart en Veuve Clicquot. Met champagne cadeau doen geef je dus ook een stukje geschiedenis cadeau. 

Wat zijn goede redenen om champagne cadeau te doen? 

Champagne wordt klassiek vooral in de decembermaand cadeau gedaan vanwege de feestdagen. Toch is het zonde om champagne alleen voor december te bewaren, want het is een wijn die op zoveel meer momenten geschonken kan worden. 

Als je champagne cadeau doet dan gaat het altijd om een feestelijk tintje. Je kan dus eigenlijk elk bijzonder en speciaal moment gebruiken om deze wijn cadeau te doen. Beperk je dus niet tot de Kerstdagen, maar kies ook voor Moederdag, Vaderdag, een verjaardag, een jubileum of juist een behaald doel. En het is een wijn dat je niet in je eentje drinkt, het is een feestelijke wijn. Je drinkt deze wijn dus altijd samen met anderen om iets te vieren. 

Maar ook het ontpoppen van deze wijn is een feest opzicht. Want de kurk geeft altijd een geluid, ook al is het beter om te zorgen dat het zo zacht mogelijk is. Door champagne niet hard te laten ontpoppen behoud je zoveel mogelijk de kwaliteit van de wijn. Al is het misschien in andere gevallen ook juist leuk om hem met veel geluid en sensatie te ontpoppen. 

Combineer een champagne cadeau met iets anders

Een ander groot voordeel van champagne cadeau doen is dat je het niet hoeft te beperken tot de fles zelf. Je kan champagne perfect combineren met andere cadeaus en op die manier een speciaal cadeau creëren. Kies bijvoorbeeld om deze wijn te geven samen met een badschuim om samen te gebruiken of een mooie bos bloemen. En uiteindelijk zijn er zoveel verschillende soorten champagne, van brut tot doux, waardoor je ook de smaak kan afstemmen op de gelegenheid en de ontvanger die het cadeau krijgt. Al met al is het een ondergewaardeerd cadeau dat veel meer betekenis zou moeten krijgen zeker met de geschiedenis van de champagnehuizen in ons achterhoofd.